Qaraim languages and literatures and Karaism

Qaraim languages and literatures and its Archive Blog Qaraim Tili

QARAIM LANGUAGES AND LITERATURES ONLY

The Qaraim (Karaites) are a religious and cultural group made up of individuals who adhere to the tenets of the Old Testament of the Hebrew Scriptures alone. Their ethnic and religious roots have been a subject of ongoing discussions to the present day.

Over the centuries they have developed their own spiritual and secular literature, creating their own distinct dialects apart from the standard forms of the languages in the areas in which they've lived.

The question is still open as to whether these dialects can be considered independent languages, since they have their own written traditions. These dialects include: Qaraite Hebrew of Constantinople, Qaraite Turkic (several dialects of Crimea, Lithuania, Ukraine), Qaraite Arabic, Qaraite Aramaic, Qaraite Greek of Turkey and the Qaraite Persian dialects.

The number of literary works written in these dialects is enormous, and has hardly been explored. Due to the efforts of their religious opponents, such as the Pharisees, the Qaraim were labeled as an insignificant and unimportant sect.

Since the discovery of the Cairo Geniza, the Dead Sea Scrolls and the Avraham Ben Shemuel Firkovich collections, anthropologists and lingusts no longer consider the Qaraim as such anymore. Qaraim studies have become a hot topic in academic circles, but despite this recent revival of interest in the Qaraim, the linguistic and literary aspect of Qaraim culture remains largely unexamined. This blog is focused SOLELY upon research involving the examination and restoration of the LANGUAGES and LITERATURES of Qaraim.

Thursday, October 25, 2012

Ademniñ evlâtları-Tora-Bereşit-Başlanuv


Ademniñ evlâtları
     1     Mına, Ademniñ evlâtları aqqında kitap.
     Alla adamnı yaratqanda, onı Allağa oşatıp yasadı.2O, olarnı er kişi ve qadın olaraq yarattı ve olarnı bağışladı. Olarnı yaratqan künü O, olarğa "adam" degen ad qoydı.
     3Adem 130 yaşında olğanda, onıñ özüne ve qıyafetine oşağan oğlu oldı. O, oğluna Şet degen ad qoydı.4Şet doğğan soñ, Adem daa 800 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.5Adem episi olıp 930 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     6Şet 105 yaşında olğanda, onıñ Enoş degen oğlu oldı.7Enoş doğğan soñ, Şet 807 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.

4:‎25 -
Şet – "Şet" degen qadimiy yeudiy adınıñ aytıluvı "şat" (bermek, bahşış bermek) yeudiy sözüniñ aytıluvına oşay. 

 8Şet episi olıp 912 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     9Enoş 90 yaşında olğanda, onıñ Kenan degen oğlu oldı.10Kenan doğğan soñ, Enoş 815 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.11Enoş episi olıp 905 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     12Kenan 70 yaşında olğanda, onıñ Mahalalel degen oğlu oldı.13Mahalalel doğğan soñ, Kenan 840 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.14Kenan episi olıp 910 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     15Mahalalel 65 yaşında olğanda, onıñ Yered degen oğlu oldı.16Ered doğğan soñ, Mahalalel 830 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.17Mahalalel episi olıp 895 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     18Ered 162 yaşında olğanda, onıñ Hanoh degen oğlu oldı.19Hanoh doğğan soñ, Yered 800 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.20Ered episi olıp 962 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     21Hanoh 65 yaşında olğanda, onıñ Metuşelah degen oğlu oldı.22Metuşelah doğğan soñ, Hanoh Allanıñ yüzü ögünde 300 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.23Hanoh episi olıp 365 yıl yaşadı.24Hanoh Allanıñ yüzü ögünde yaşay edi, soñ o, yoq oldı, çünki Alla onı Özüne aldı.
     25Metuşelah 187 yaşında olğanda, onıñ Lameh degen oğlu oldı.26Lameh doğğan soñ, Metuşelah 782 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.27Metuşelah episi olıp 969 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     28Lameh 182 yaşında olğanda, onıñ oğlu oldı.

29Lameh dedi: "RABBİ qarğağan topraqtan o, bizge işimizden ve qollarımıznıñ ağır hızmetinden raatlıq berer", ve oña Nuh degen ad qoydı.
     30Nuh doğğan soñ, Lameh 595 yıl yaşadı, ve onıñ daa oğulları ve qızları bar edi.31Lameh episi olıp 777 yıl yaşadı, soñ o keçindi.
     32Nuh 500 yaşında olğanda, onıñ üç oğlu oldı: Şem, Ham ve Yafet. 



No comments:

Post a Comment