Qaraim languages and literatures and Karaism
- Qaraim languages and literatures and its Archive Blog Qaraim Tili
- QARAIM LANGUAGES AND LITERATURES ONLY
The Qaraim (Karaites) are a religious and cultural group made up of individuals who adhere to the tenets of the Old Testament of the Hebrew Scriptures alone. Their ethnic and religious roots have been a subject of ongoing discussions to the present day.
Over the centuries they have developed their own spiritual and secular literature, creating their own distinct dialects apart from the standard forms of the languages in the areas in which they've lived.
The question is still open as to whether these dialects can be considered independent languages, since they have their own written traditions. These dialects include: Qaraite Hebrew of Constantinople, Qaraite Turkic (several dialects of Crimea, Lithuania, Ukraine), Qaraite Arabic, Qaraite Aramaic, Qaraite Greek of Turkey and the Qaraite Persian dialects.
The number of literary works written in these dialects is enormous, and has hardly been explored. Due to the efforts of their religious opponents, such as the Pharisees, the Qaraim were labeled as an insignificant and unimportant sect.
Since the discovery of the Cairo Geniza, the Dead Sea Scrolls and the Avraham Ben Shemuel Firkovich collections, anthropologists and lingusts no longer consider the Qaraim as such anymore. Qaraim studies have become a hot topic in academic circles, but despite this recent revival of interest in the Qaraim, the linguistic and literary aspect of Qaraim culture remains largely unexamined. This blog is focused SOLELY upon research involving the examination and restoration of the LANGUAGES and LITERATURES of Qaraim.
Thursday, March 29, 2012
Pesah-Maçça Yapımı
Pesah-Maçça Yapımı
Mayasız ekmek, isimden de anlaşılabileceği gibi, maya koyulmadan yapılan ekmektir.
Buğday, arpa, yulaf, çavdar, darı'dan yapılabilir. Başka hiçbir şeyden yapılamaz. Maçça hamurunu yoğururken soğuk su koyulmalıdır, bir gece kap içinde tutulur, mayalanmasını engellemek için kenarlarından korunmalıdır. Hamur sıcak veya ılık suyla yoğurulmamalıdır.
Maçça2nın yapıldığı yer güneşten ve sıcaktan uzak olmalıdır, sıcağın hamurun mayalanmamasını sağlaması için.
Maçça yapılırken 3 kişiden az insan olmamalıdır. Bir kişi hamuru, yoğurma yerinden, fırıncı onu kaldırcağı yere taşımalıdır, ve mayanın karışmadığını görmesi gerekmektedir. İkinci kişi hamur parçalar olarak düzleştirmelidir. Üçüncü kişi Maçça pişirmelidir. Maçça yapımında daha çok kişinin bulunması daha iyidir. Bu kişiler cemaatin dindar kişileri olmalıdır.
Yahudi olmayan biri Maçça yapımında olmamalıdır, bu kaçınılmaz bir süreç değilse, acil durumlarda. Hatta acil durumda bile, Yahudi olan bir kişinin gözlemci olarak Yahudi olmayan kişiyi gözlemlemesi gerekmektedir. Bu görev yerine getiremeyecek birisine tayin edilmemelidir.(örneğin., göremeyen,veya konuşamayan , veya anlama zorluğu çeken birisi [Editör'ün notu: engelli kişi].
Fırıncı bir kerede, ekmeğin birini nemlendirmek için elinde soğuk su dolu bir kaba sahip olmalıdır.
Eğer anında suyun ısındığı farkedilirse, anında soğuk su ile değiştirilmesi gerekmektedir. Sıcak su Maçça'nın yapıldığı yerden farklı bir yere dökülmelidir, bu şekilde hamurun kazayla mayalanmasının önüne geçilmiş olur.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment