Qaraim languages and literatures and Karaism

Qaraim languages and literatures and its Archive Blog Qaraim Tili

QARAIM LANGUAGES AND LITERATURES ONLY

The Qaraim (Karaites) are a religious and cultural group made up of individuals who adhere to the tenets of the Old Testament of the Hebrew Scriptures alone. Their ethnic and religious roots have been a subject of ongoing discussions to the present day.

Over the centuries they have developed their own spiritual and secular literature, creating their own distinct dialects apart from the standard forms of the languages in the areas in which they've lived.

The question is still open as to whether these dialects can be considered independent languages, since they have their own written traditions. These dialects include: Qaraite Hebrew of Constantinople, Qaraite Turkic (several dialects of Crimea, Lithuania, Ukraine), Qaraite Arabic, Qaraite Aramaic, Qaraite Greek of Turkey and the Qaraite Persian dialects.

The number of literary works written in these dialects is enormous, and has hardly been explored. Due to the efforts of their religious opponents, such as the Pharisees, the Qaraim were labeled as an insignificant and unimportant sect.

Since the discovery of the Cairo Geniza, the Dead Sea Scrolls and the Avraham Ben Shemuel Firkovich collections, anthropologists and lingusts no longer consider the Qaraim as such anymore. Qaraim studies have become a hot topic in academic circles, but despite this recent revival of interest in the Qaraim, the linguistic and literary aspect of Qaraim culture remains largely unexamined. This blog is focused SOLELY upon research involving the examination and restoration of the LANGUAGES and LITERATURES of Qaraim.

Friday, March 16, 2012

Karai(m) Açıklayıcı Sözlük



Omer'in Hesaplaması-İbr. Sefirat Ha'Omer. 50 günlük zaman dilimi , Omer sunusu [Mahsul Demeti Sunusu] ve Şavuot arasında. Şavuot bu zaman diliminin 50.günüdür. Tora'ya göre, Omer sayımı veya hesaplaması Hag Ha-Maççot(Matzot) zamanında Pazar günü başlar ama Rabban Musevilere göre Omer Sayımına Hag HaMaççot'un ikinci gününde başlarlar. Rabban Museviler 50 günlük zamanı kendi sahte Rabban Maşiahları, Şimon Ben Kosiba diğer adıyla Bar Kohba trajedisinin yas ve anması olarak takip ederler. Bu zaman diliminin, yas ve anma zamanı olarak gözlemlenmesinin herhangi bir Tora'ya dayalı kaynağı yoktur.





Hag - Hac-Bayram. Üç Bayramın her biri içinde Her İsraeloğulunun hac(Hag) yapılarak Yeruşalayim'deki Kutsal Mabedi ziyaret etmesi gerekir ve Tanrı'nın huzuruna çıkması gerekir.
Hag HaMaççot - Bugün bu bayram genelde Pesah olarak bilinmektedir, ama Tanah'ta Pesah, 14 Nissan ayında sunulan bir korbanın adı olarak geçer, ama bayram olarak Hag HaMaççot olarak geçmektedir. Bu bayram birinci ayın 15-21'i arasına denk gelmektedir ve birinci- yedinci günlerinde iş yapmak yasaktır.
HaŞem - İsim. Tetragrammaton, İsrael'in Tanrısı.
Hol HaMo'ed - Çalışmanın yasak olmadığı ama Bayram'ın parçası olan günü ifade eder, özellikle Hag Ha Maççot'un 2inci ve 6ıncı günü ve Sukkot'un 2inci-7inci günlerinde.
Bayram - İbr. Mo'ed . Tanah kaynaklı Bayramları belirten bir terimdir (Purim hariç) ve Şabat.



Kutsal Gün- Yom Tov
Nissan - Birinci Ay için Babil İsmidir.
Omer - Hag HaMaççot'ta Pazar Günü getirilen sunudur, yeni , birinci arpa hasadının demetlerinden oluşur. Bu demetler sunağın önünde dalgalandırılır ve Tora bunlara Omer Ha-Tenufah der.

Rabbanlar - Millattan önce 2.yy'da kurulmuş bir mezheptir, ikinci bir Tora'nın Sinai Dağında sözlü olarak verildiğine inanırlar ve Rabilerin tek meşru Tanrının Kanununun yorumlayıcıları olduklarına inanırlar. Farisiler diye de denir. (İbranci. Peruşim, kendilerinden kesinti yapanlar anlamına gelir). Bu mezhep Şavuotu 6 Sivan'da kultar [Üçüncü ayda].
Shavuot - Haftalar Bayramı Pentekost olarak da bilinir . Tam isim: Hag Ha-Şavuot . Tora da aynı zamanda bu gün Yom HaBikurim ve Hag HaKaçir (Hasat Bayramı) olarak da geçer.
Torah - Moşe'nin 5 kitabı.



Tanah - Tanak , Tora(Kanun), Nevi'im (Peygamberler), Ketuvim Kedoşim(Kutsal Yazılar) akronimidir.



Yom Tov - Kutsal Gün [Ede. "İyi Günler"] (Bazen'de Yuntif olarak telaffuz edilir). Çalışmanın yasak olmadığı bayramdır. Örneğin, Hag Ha Maççot'un ilk ve son günleri.

No comments:

Post a Comment